Kodėl suspaustas sausas ėdalas?

Sausas ėdalas gaminamas dviem skirtingais būdais: ėdalas ekstrahuojamas arba suspaudžiamas. Did˛iausias abiejų gamybos procesų skirtumas yra susijęs su temperatūra. Ekstrahuojant, t. y. veikiant produktus slėgiu ir papildomai kaitinant, ėdalo temperatūra pakyla vir 100 °C. Taigi ėdalas tarsi ikepamas, taip pagaminant trakius sauso ėdalo gabaliukus. Visuotinai ˛inoma, kad aukta temperatūra neigiamai veikia svarbiausias ˛aliavas tiek gaminant ˛monių maistą, tiek unų ėdalą.

Ypač riebalai ir tam tikri vitaminai (pirmiausia B grupės) yra labai jautrūs kaitinimui virš 100  °C. Jeigu riebalai „iškepami“, be viso kito taip pat susidaro daug laisvųjų riebalų rūgščių, kurios itin neigiamai veikia kepenyse vykstančią medžiagų apykaitą.

Kai tik buvo pradėtas gaminti šunų ėdalas, jis buvo ektrahuojamas siekiant pagerinti angliavandenių virškinamumą. Tačiau todėl, kad, siekiant pagerinti angliavandenių suvirškinimą, lygiai taip pat galima pirmiausia juos ištirpinti (plg. su virimu), o ekstrahavimas visiškai nepagerina kitų elementų (baltymų, riebalų, vitaminų, mineralų ir mikroelementų) virškinamumo, toks gamybos metodas netinkamas ir, mūsų nuomone, netgi vertintinas neigiamai, nes negalima tiksliai nustatyti, kokie procesai vyksta aukštesnėje nei 100 °C temperatūroje. Ekstrahuojant cheminiuose elementuose įvyksta mums nežinomi pokyčiai. Mes nežinome, kiek pasikeičia riebalai, baltymai, mikroelementai, vitaminai ir mineralai dėl ekstrahavimo ir kokios to pasekmės šuniui.

Duonos pluta puikiai iliustruoja, ką padaro kaitinimas auktesnėje nei 100 °C temperatūroje.. Nors tiek duonos minktimą, tiek plutą sudaro tie patys miltai, pastarosios skonis karstelėjęs. Akivaizdu, kad ikepus pasikeitė ˛aliavų pobūdis. Kai ėdalas gaminamas (altojo) suspaudimo būdu (temperatūra nevirija 75 °C), ˛aliavų pobūdis nepasikeičia net ir derinant jas su kitomis medžiagomis.

Mes „Farm Food HE“ ėdalą gaminame ne ekstrahavimo, bet suspaudimo būdu ne tik dėl pirmiau nurodytos, bet ir dar dėl poros svarbių priežasčių.

Žinoma, kad ekstrahuojant žūsta kai kurios itin vertingos baltyminės žaliavos (pavyzdžiui, hemoglobinas), nes pakaitintos virš 100 °C jos visiškai išverdamos.

Kai gaminant ėdalą suspaudimo būdu produktai pakaitinami ne daugiau kaip iki 75 °C, sudėtinės dalys išlaiko savo pirminę būseną. Taip pagerinama bendra ėdalo kokybė ir užtikrinamas optimalus jo poveikis šuns sveikatai. Kai ėdalo gabaliukai gerai suspausti, maistinės medžiagos išsiskiria tolygiau. Taip yra todėl, kad „Farm Food HE“ ėdalo gabaliukai lėtai, pradedant nuo išorės, ištirpsta skrandyje. Ekstrahuoto ėdalo likučiai, priešingai, prisigeria skrandžio sulčių ir vienu kartu subyra.

Suspausti ėdalo gabaliukai ne tik lengviau virškinami skrandyje. Lėtas jų sutirpimas yra viena iš svarbiausių priežasčių, dėl kurių šeriant šunį suspaustu sausu ėdalu pilvo skausmo tikimybė kur kas mažesnė, nei pasirinkus ekstrahuotą ėdalą. Todėl labai svarbu „Farm Food HE“ ėdalo nemaišyti su ekstrahuotu šunų ėdalu. Priešingai nei ekstrahuotą sausą ėdalą, „Farm Food HE“ galite maišyti su šviežiu ėdalu, pavyzdžiui, „Farm Food Fresh“.

Suspausto sauso ėdalo ir ekstrahuoto ėdalo skirtumą geriausiai parodo vienas smagus ir aiškus bandymas, kurį nesunkiai atliksite patys.

„Farm Food HE“ plėtimosi bandymas.

  1. Paimkite 2 dideles stiklines.
  2. Pasirinkite kokį nors ekstrahuotą ėdalą (jis plūduriuoja vandens paviriuje).
  3. Atsverkite vienodą kiekį „Farm Food HE“ ir ekstrahuoto ėdalo. Pavyzdžiui, po 100 g. Ėdalą sudėkite į skirtingas stiklines.
  4. Įpilkite kiek acto, kad imituotumėte rūgčią pilno skrand˛io terpę.
  5. Po to į abi stiklines pripilkite po tiek pat drungno vandens.
  6. Palikite trumpam pastovėti.
  7. Po kelių minučių išvysite aiškų rezultatą.

Jau labai greitai pastebėsite skirtumą, o praėjus pusvalandžiui arba valandai pamatysite, kas iš tiesų vyksta šuns skrandyje. Tai viena iš priežasčių, dėl ko mes „Farm Food HE“ ėdalą gaminame suspaudimo, o ne ekstrahavimo būdu.

Print Friendly, PDF & Email