Kodėl produktuose nenaudojame avinžirnių arba saldžiųjų bulvių?

Avinžirniuose ir kituose ankštiniuose, taigi ir sojos pupelėse, aptinkamos 2 labai neigiamai veikiančios medžiagos, būtent:

Antigenai

Antigenas – tai molekulė, kuri gali sukelti atmetimo reakciją ir paskatinti antikūnų gamybą. Į organizmą prasiskverbę virusai ir bakterijos atpažįstami kaip svetimkūniai, todėl įsijungia atmetimo reakcija ir prasideda sveikimo procesas. Jeigu į organizmą patekusi molekulė nėra bakterija arba virusas, taigi negali iš tiesų pakenkti, ir atmetimo reakcija yra kaip tik nepageidautina. Tačiau jeigu organizmas nusprendžia, kad į jį patekusi molekulė gali būti kenksminga, prasideda ta pati atmetimo reakcija, kuri pasireiškia kaip alergija.

Pupinių šeimai priklausančių augalų, kuriems taip pat priskiriami ne tik žirniai ir avinžirniai, bet ir sojos pupelės, sėklose yra baltymų molekulių, kurias suskaidyti virškinimo fermentas (tripsinas) yra nepajėgus, tačiau jos tokios mažos, kad žarnų sienelės negali jų pasisavinti. Dėl to kyla pirmiau aprašyta atmetimo reakcija.

Jeigu tokiu būdu žarnų sienelėse susidaro keletas uždegiminių židinukų, kyla vadinamojo kiauros žarnos sindromo ir visų su juo susijusių pasekmių pavojus.

Nevirškinami cukrūs, pvz., rafinozė ir stachiozė.

Rafinozė ir stachiozė yra nevirškinami cukrūs, kurie dalyvauja augalų ląstelių apsaugos nuo šalčio ir sausros procese. Valgant kai kuriuos maisto produktus, pvz., saldžiąsias bulves, pupeles ir žirnius, rafinozė ir stachiozė gali sukelti pilvo pūtimą, nes šie cukrūs ne suvirškinami plonojoje žarnoje, bet skyla nukeliavę į storąją žarną. Taip išsiskiria dujos (vandenilio dujos ir anglies dioksidas). Prisiminkite, kas būna suvalgius puodą žirnių sriubos.

Sojų aliejuje nėra nei baltymų, nei cukrų, taigi jame nėra nei antigenų, nei nevirškinamų cukrų.