Kodėl produktuose nenaudojame bulvių?

Šiuo metu galima aptikti vis daugiau ėdalų, kurių sudėtyje yra bulvių, naudojamų kaip krakmolo šaltinis, kad būtų galima skelbti, jog produkte „nėra grūdų“.

Bulvės yra kilusios iš Pietų Amerikoje esančio Andų kalnyno. Į Europą jos įvežtos viduramžiais, po to, kai maždaug apie 1500 metus po Kristaus jas atrado ispanai.

Bulvės priklauso bulvinių augalų šeimai, jose randama natūralių nuodingųjų medžiagų solanino ir čakonino (glikoalkaloidų), kurios skirtos vabzdžiams atbaidyti.

Visi žino, kad negalima valgyti ant bulvių krūmo subręstančių uogų, nes jos kenkia sveikatai. Uogose aptinkamų nuodingųjų medžiagų taip pat yra ir pačiose bulvėse, tik jų koncentracija mažesnė. Jeigu šunį visą gyvenimą šersite ėdalu, kurio sudėtyje yra bulvių, didelė tikimybė, kad jo organizme kaupsis nuodingosios medžiagos ir gyvūnas patirs visas su tuo susijusias neigiamas pasekmes.

Glikoalkaloidai turi bjaurią savybę pažeisti žarnų gaurelius ir sieneles. Toks poveikis ypač pasireiškia jaunesniems gyvūnams arba gyvūnams su silpnu žarnynu. Žarnų gaureliai sumenksta, sumažėja jų skaičius. Be to, žarnų gaureliai nustoja augę. Dėl to akivaizdžiai pablogėja virškinimas ir ėdalo įsisavinimas, pradeda atsilikti gyvūnų augimas ir vystymasis. Bulves kaitinant arba verdant glikoalkaloidai niekur nedingsta. Tai reiškia, kad šios medžiagos neišnyksta ėdalo gamybos proceso metu.

Savaime suprantama, mes, žmonės, taip pat gauname šių medžiagų valgydami bulves, tačiau, kadangi mūsų mityba šiais laikais nepalyginamai įvairesnė, per savo gyvenimą suvartojame kur kas mažiau glikoalkaloidų, nei šuo, visą gyvenimą šeriamas ėdalu su bulvėmis.

Taip pat žinoma, kad ėdalas iš bulvių yra kur kas blogiau virškinamas, nei ėdalas, kurio sudėtyje yra kukurūzų, kviečių, ryžių arba sorgo kruopų.

Pastaba:

Be to, pagalvokite, juk bulvės, priešingai nei grūdai ir sėklos, jokiu būdu negalėjo priklausyti vilkų racionui. Visi gyvūnai, kuriais minta vilkai, pvz., graužikai, paukščiai ir stambieji žolėdžiai, vengia bulvių dėl jose esančių nuodingųjų medžiagų.